Växjö kommun får inte köpa utsläppsrätter för skattepengar, säger Olle Lundin som är docent i förvaltningsrätt. Foto: Lennart Nilsson/SR
Växjö kommun

"Växjö kommun bryter mot lagen"

Växjö kommun, även kallad Europas grönaste stad, bryter mot kommunallagen när man köper utsläppsrätter. Det konstaterar docenten i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, Olle Lundin. Enligt Lundin ska kommunala pengar stanna i kommunen.

– Kommunalrätten är skriven så att det är det lokala kollektivets intresse som gäller, enbart, säger Olle Lundin.

Och han menar att kommunallagen är solklar när det gäller exemplet med Växjös utsläppsrätter.

Klimatkompenserar för flygresor
Bakgrunden är att Växjö kommun förra året beslutade att klimatkompensera alla flygresor som kommunens politiker och tjänstemän gör. Således kom man för 2009 att köpa utsläppsrätter för 58 000 kronor. De pengarna skulle enligt Olle Lundin ha stannat i kommunen.

Även om kommunen enligt Lundin inte riskerar större påföljder än att beslutet kommer upphävas av förvaltningsrätten om någon överklagar, så tycker han att hela detta är en signal att kommunens resurser används på fel sätt.

– Det finns ju ingen kommunmedlem som drar nytta av miljöprojekt som hamnar i Kina eller Indien, säger Olle Lundin, och påtalar att de globala frågorna är en statlig och inte kommunal angelägenhet.

Ser över rutinerna
Bo Frank, Växjös moderata kommunalråd tar kritiken med ro, men utesluter inte att kommunen får se över hur man klimatkompenserar sitt flygande.

– Vi fortsätter, men analyserar Olle Lundins påståenden. Det är möjligt att vi kommer diskutera frågan igen, men klimatkompensation för flyg kommer finnas kvar, på ett eller annat sätt.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".