Per-Henrik Nilsson, verksamhetschef för medicinklinikerna i Växjö säger att det är vanligare att bli inlagd via akuten i Växjö än akuten i Ljungby. Foto: Lena Pettersson/SR
Ljungby/Växjö

Överbeläggning i Växjö men inte i Ljungby

Medan medicinklinikerna i Växjö brottas med överbeläggningar finns inte samma problem i Ljungby. Enligt verksamhetschefen för medicinklinikerna i Växjö, Per Henrik Nilsson, har man olika arbetssätt.

Det är till exempel betydligt vanligare att bli inlagd om man kommer till akuten i Växjö än akuten i Ljungby, medan man i Ljungby oftare möter specialistkompetens redan på akutmottagningen.

– Ljungby har oftare högsta specialistkompetens på akutmottagningen. Vi försöker ha det, men vi har det inte varje vecka. Vi har ju bakjour som stöttar upp de yngre läkarna på akuten, men det är klart att här kan finnas en skillnad mellan Ljungby och Växjö.

Fler läggs in i Växjö
Å andra sidan är det vanligare att man blir inlagd om man kommer till akuten i Växjö - där lägger man in 63 procent av patienterna mot 45 procent i Ljungby. Fast många läggs in för observation enbart under natten och Per-Henrik Nilsson är tveksam till om skillnaderna i arbetssätt kan förklara överbeläggningen i Växjö.

– Det låter som en stor skillnad och det kan vara en viktig skillnad, men det kan också så att vi har organiserat oss på olika sätt, säger Per-Henrik Nilsson.

Älmhultsbor väljer Växjö
Vad som däremot kan ha betydelse är att fler Älmhultsbor än vad man en gång räknat med väljer Växjö framför Ljungby samtidigt som lasaretten i Hässleholm, Halmstad eller Värnamo är närmare än Ljungby för många som bor i västra delarna av länet. Dessutom är invånarna i östra delen av länet mer benägna att söka akutvård.

– Vissa av länets kommuner nyttjar våra akutsjukhus i större om fattning. Dit hör Uppvidinge och Lessebo, och de hör ju till Växjös upptagningsområde.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".