Hus som raserats vid jordbävning i Italien. Foto: Vincenzio Maizzi/Scanpix
Linnéuniversitetet

Trähus säkrare vid jordbävningar

Trähus klarar jordbävningar bättre än många byggnader av betong, tegel och sandsten. Därför borde Sverige satsa på ett långsiktigt bistånd till uppbyggnaden av trähus i det jordbävningsdrabbade Haiti, enligt professor. 

- När jag såg förödelsen av städer och hus i Haiti och sen Chile där husen av betong opch sten helt raserats tänkte jag hur det här skulle ha sett ut om det i stället hade varit byggnader av trä, säger Magnus Silvferhielm, arkitekt och professor vid designprogrammet vid Linnéuniversitetet i Växjö.

För experiment i främst Japan med träbyggnader som utsatts för långvariga skakningar och deformationer visar ett tydligt resultat:

- Trähusen hållen håller mycket bättre än andra hus.

Växjö som är något av ett svenskt centrum för kunskaper om byggande av stora trähus skulle kunna spela en viktig roll för mer trähus på Haiti, men först handlar det om att ändra gamla traditioner:

- För att få haitierna att acceptera detta med trähus måste man ju vinna deras förtroende, och sen få världssamfundet med på att ställa om till en hållbar biståndspolitik, som kan innebära att Haiti får ett eget kunnande i träbyggande, säger Magnus Silfverhielm.

En återuppbyggnad med trähus i Haiti är fullt möjlig enligt Magnus Silfverhielm:

- Jag tror att det finns möjligheter, jag vet att det finns amerikanska aktörer där redan med trä i bakgrunden och undersöker möjligheterna. Eftersom det är aktuellt med stora biståndsinsatser så skulle det här med trähusbyggande kunna vara en konkret sådan insats.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".