Araby

Allaktivitetshallen ska bli "grön"

Nu i dagarna börjar arbetet med den efterlängtade aktivitetshallen i Araby i Växjö. Hallen blir en av de första hallarna i landet som genom att spara energi kan bli klassad som så kallad Grön byggnad.

Aktivitetshallen är tänkt att förbruka 25 procent mindre energi än kraven i de gällande byggreglerna, något som minskar koldioxidutsläppen och ger mindre klimatpåverkan. Det är en av de första idrottshallarna i landet som kan bli officiellt klassad som grön byggnad, något som enligt byggaren NCC främst blir möjligt genom att bygga tätt med god ventilation och återvinning av värme.

Hallen komer alltså att kunna användas för flera olika aktiviteter. Den 2 300 kvadratmeter stora hallen inrymmer en sporthall med läkatare för 300 personer, fyra omklädningsrum plus omkädningsurm för utomhusidrott och en reception med caféverksamhet.

Det blir också ett spelrum för teater och uppträdanden med plats för 150 åskådare, en så kallad blackbox som byggs som en låda inne och är en lösning för att skapa bättre ljud och ljus än i en konventionell lokal.

33 miljoner ska bygget kosta och hallen ska stå klar om ett år.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".