Nytt åtal i Sjöbodamålet

Den man som greps i Österrike för inblandning i det brutala rånet i Sjöboda där lantbrukaren Yngve Christensson dödades, åtalas nu för att ha planerat och hjälpt till att utföra brottet.


Mannen, som är 33 år, misstänkt för anstiftan alternativt medhjälp till grovt rån.

33-åringen, som är från före detta Jugoslavien, fanns tidigt med i utredningen kring rånet mot lantbrukaren Yngve Christensson.


Han anhölls i sin frånvaro och greps i Österrike i december förra året.


Till en början nekade 33-åringen till all inblandning i händelsen. Men under häktningsförhandlingen för snart två veckor sedan, erkände mannen att han visade var Christensson bodde och dessutom berättade han att lantbrukaren levde ensam och förmodligen hade pengar i ett kassaskåp.


33-åringen berättade också att den 21-årige man som friades av hovrätten, var med när han visade Kristenssons hus.


Men biträdande chefsåklagare, Yvonne Rudinsson, tycker inte att det finns anledning att driva fallet till Högsta domstolen.


- 33-åringen har inte pekat ut vem som rånade och dödade Christensson utan bara vilka som var när han visade var lantbrukaren bodde, säger hon.


Hovrätten dömde två personer till långe fängelsestraff, men friade alltså 21-åringen.


Men trots att rättegången kunde fått en annan utgång om 33-åringens uppgifter funnits med, tycker inte Yvonne Rudinsson att man skulle vänta på att han gripits.


- Vi kan inte låta de misstänkta sitt och vänta bara för att han lämnade landet, säger Yvonne Rudinsson.