Mordet i Knutby skakar om pingströrelsen

Det uppmärksammade mordet och mordförsöket inom Filadelfiaförsamlingen i Knutby utanför Uppsala för några veckor sedan har skakat om pingströrelsen rejält, inte minst efter det att även församlingens pastor nu anhållits som misstänkt.

- Ju mer man hör om detta ju mer förstår man hur sjukt allting är och det känns jättejobbigt, säger Stig Bomberhult som är pastor i Ulriksbergskyrkan i Växjö.


Först häktades en 26-årig kvinna från Vaggeryd som misstänkt för mordet och mordförsöket, hon var tidigare medlem i församlingen.


Men nu har även församlingens pastor, som var gift med den mördade kvinnan, anhållits. Han greps tillsammans med sin älskarinna som också misstänks vara inblandad.


Efter händelsen i Knutby har pingströrelsen hamnat i fokus, men Stig Bomerhult tror ändå inte att pingstförsamlingarna i landet kommer att påverkas negativt.


- Jag tror att folk förstår att församlingen i Knutby är extrem, säger han.


De allra flesta församlingar inom pingströrelsen är helt självständiga, och det är något som Stig Bomberhult vill värna om. Men för att undvika att församlingar sluter sig och blir rena sekter vill han ha ett ökat samarbete och en ökad insyn mellan församlingarna, till exempel genom att bilda samfund.