VÄXJÖ

Utbildning om hedersvåld

Idag hade myndigheter och organisationer i länet utbildningsdag på temat hedersvåld i Folkets park i Växjö. Kvinnojouren Blenda är initiativtagare och menar att kunskapen och kännedomen om förtrycket är dålig.

Sara Mohammad från projektet Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, var utbildningsledare. Pela och Fadime var två tjejer som blev utsatta för hedersvåld och blev hedersmördade.

- Vi är duktiga på att prata om hedersmord som är den kända varianten, men inte om det psykiska och fyskiska våldet.

Problematiken med hedersvåld menar Sara Mohammad ofta försummas. Det är få gånger våldet leder till mord, men de som är förtryckta i dagens Sverige är många.

- Upp till 70 000 ungdomar i Sverige lever under denna typen av förtryck. Majoriteten är kvinnor, men även killar är utsatta. Särskilt yngre pojkar.

För att uppmärksamma och upplysa om hedersvåld krävs mer än bara föreläsningar och utbildningsdagar, det krävs större kraftansträngningar menar Sara Mohammad.

- Det måste satsas mer på utbildning och samarbete mellan olika myndigheter i den här frågan.

Suzana Mosevic är Mångfaldssamordnare på Växjö kommun och ordförande i kvinnojouren Blenda - som har arrangerat utbildningsdagen.

- Kunskapen är inte bristfällig utan kunskapen finns i nuläget inte alls. Det är det som har varit problemet.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista