Byggjobbare i länet kritiska mot fackets lönekrav

Många av länets byggnaddsarbetare är inte nöjda med de krav som fackförbundet Byggnads fastställt inför årets avtalsrörelse. Kraven fastställdes på tisdagen och innebär bland annat 3,2 procents löneökning under tre år.

- Det är väldigt lågt med tanke på att vi inte haft någon löneökning att tala om på tio år. Vi är också kritiska till att Byggnads inte kommer att kämpa för att höja traktamentena, säger Ingvar Karlsson på NCC.

På onsdagen besökte förbundsstyrelseledamötena Tommy Fundin och Lars Eveholt Växjö och Tingsryd för diskutera Byggnads krav med medlemmarna.

Förutom löneökningen vill Byggnads ha 8 timmars kortare årsarbetstid och man vill att det satsas mer på arbetsmiljö och friskvård. Byggnads vill också att reglerna kring reseavtal ses över, men man kommer inte fokusera på att få en höjning av traktamentena, utan vill istället att kvaliten på boendet ska förbättras.

Men byggnadsarbetarna i Växjö framförde på tisdagen åsikten att de vill att Byggnads istället ställer krav på höjda och skattefria traktamenten.

Byggnads för just nu en uppmärksammad reklamkampanj mot att många arbetsgivare tar in utländsk arbetskraft att arbeta för under 40 kronor i timmen, något som bidrar till att svenska byggarbetare får svårare att få jobb.

Och ett av Byggnads viktigaste krav är därför att arbetsgivare inte ska få ta in personal från uthyrningsföretag, om det finns uppsagda som kan utföra jobbet. Den här frågan är enligt Tommy Fundin speciellt viktig nu när gränserna till flera av Östeuropas länder öppnas upp.

- Vi kommer inte gå med på att byggnadsarbetare från till exempel Baltikum låter sig utnyttjas av arbetsgivarna och gör att lönerna dumpas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".