Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever hårdvaluta när skollokaler bantas

Skollokalerna i Växjö tätort ska bantas. Eleverna är för få, anser politikerna. Därför är eleverna nu hårdvaluta.

Den skola som lyckas locka flest elever och utvidga sitt upptagningsområde har störst chans att få behålla sina nuvarande lokaler.

Förlorarna riskerar att få se sin skola kraftigt nedskuren.

På Pilbäckskolan är oron nu stor. Skolan står inför en upprustning. Och för att minimera kostnaden så mycket som möjligt utreder nu skol- och barnomsorgsförvaltningen om det går att begränsa upprustningen till huvudbyggnaden.

Det skulle, enligt skolledningens beräkning, innebära att elevantalet på Pilbäckskolan nästa halveras.

Enligt en tidigare kostnadsberäkning skulle en upprustning av Pilbäckskolan gå på runt 35 miljoner kronor.

- Men några 35 miljoner kommer det aldrig att bli, säger skol- och barnomsorgsnämndens ordförande Karin Kongstad (s).

Hur det kommer att påverka skolan och elevantalet kan hon inte säga i dag. Men hon anser att en halvering av elevantalet är att överdriva.

- Jag har inte sett något förslag som säger att det skulle bli så och jag är tveksam till den att det skulle kunna bli så, säger hon.

Politikerna har sedan tidigare, efter kraftiga protester,  backat när det gäller liknande neddragningar på Bokelundskolan. Och även på Pilbäckskolan mobiliserar nu föräldraföreningen.

Förslag som innebär nedrustning kommer att mötas av en proteststorm, enligt föräldraföreningens ordförande Anna Wennerstål.

Om tre veckor ska politikerna ställas mot väggen av de som berörs av Pilbäckskolans framtid.

Men i dag är det ingen som kan svara på frågor om vad den pågående utredningen om skollokalerna i Växjö kommer att innebära när det gäller antalet elever på respektive skola.

- Man måste se till helheten. Och vi har långt ifrån analyserat lokalfrågan klart ännu. Därför vill jag inte kommentera uppgifter om hur elevantalet på till exempel Pilbäckskolan kommer att bli, säger Robert Holmblad som är ansvarig för den pågående översynen av F-6-skolorna i Växjö tätort. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".