Postanställd begärs häktad - förskingrade för 100 000-tals kronor

En 22-årig man från Ljungby begärdes på torsdagen häktad, misstänkt för att ha förskingrat varor på Posten för flera hundra tusen kronor.

Han är tidigare dömd för flera brott. Men det missade Postens säkerhetsavdelning.

När kund efter kund klagade över att de inte fick sina beställda varor så började blickarna riktas mot en av de senast anställda inom Poståkeriet i Sverige AB, den 22-årige mannen som började sitt jobb i november och som är bosatt i Ljungby.

Postens säkerhetsavdelning kopplades in och såg ett mönster som pekade på ett samband mellan reklamationerna och mannens turer.

Och när polisen gjorde en husrannsakan hittades bland annat datorer och kläder som skickats via Posten och som aldrig kommit fram till kunderna.

22-åringen greps och anhölls i måndags och på torsdagen begärdes han häktad, misstänkt för förskingring alternativt stöld.

Sammanlagt kan det röra sig om varor för ett par hundra tusen kronor, enligt polisen.

Utredningen leds nu av en grupp inom rikskriminalen som just arbetar med både interna och externa brott mot Posten.

Enligt Bengt Eriksson på Postens säkerhetsavdelning i Stockholm ska alla som anställs inom Posten visa upp ett utdrag ur kriminalregistret innan de anställs.

- Så är rutinen, säger han.

Men om den rutinen fungerat när det gäller 22-åringen är oklart.

För trots att han så sent som för ett par år sedan dömdes för olaga hot, brott mot knivlagen och innehav av ecstasytabletter, rohypnol och cannabis, så fick han jobbet han sökte i november.

Och bara några dagar efter det att han börjat jobba kom nästa dom, den här gången i Växjö tingsrätt för att han hotat att våldta en 13-årig flicka om inte hennes mamma lämnade landet inom 30 dagar.

- Tyvärr är det sådant som händer. Men vi kommenterar inte enskilda fall, säger Bengt Eriksson till Sveriges Radio Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".