Alvesta

Vinodlare på kurs

Vinodling har blivit allt populärare de senaste åren. Såhär på våren så är intresset stort för olika odlingskurser. Sven Sallnäs, från Benestad, Alvesta har en mindre vinodling i sommarstugan och ägnar helgen åt vinkurs för att utveckla det hembryggda vinet.

- Smaken kanske inte varje år blir den rätta men något år har jag lyckats riktigt bra, säger Sven Sallnäs. Eftersom jag inte är fullärd går jag en kurs och får lite tips.

Något som behövs till Sven Sallnäs lilla odling och tillverkning är en vinpress, som han hoppas hitta genom kursen. Vid tillverkningen idag plockas och mosas druvorna för hand vilket är ganska mycket jobb.

Att odla vin som hobby har blivit allt vanligare. Sven Sallnäs har själv ett femtiotal vinstockar som ger knappt lika många flaskor vin om året.

Även om han lägger ner mycket tid och energi på sin odling har han inga större ambitioner att det egna vinet ska hamna på Systembolagets hyllor.

- Njae, det dröjer nog några år till.

Så vad har du för mål med odlingen vinåret 2010?

- Jag hoppas på att få 50 flaskor vin och att kunna förkovra mig lite i vintillverkningen. Det lyckas inte alltid - att göra gott vin kan vara ganska svårt, säger Sven Sallnäs.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista