Kronoberg

Våldtäktsfall tas upp på nytt

En åklagare i Växjö lade ner en anmälan om våldtäkt mot barn alldeles för snabbt. Nu kräver överåklagaren att fallet tas upp på nytt. Det handlar om en man som var misstänkt för att ha våldtagit sina döttrar.

I november 2008 gjordes en anmälan till polisen i Kronoberg om en man som var misstänkt för försök till våldtäkt vid tre tillfällen på sin dotter. Anmälan kom från socialtjänsten i en kommun i Sydsverige där flickan bodde.

Efter att polisen påbörjat utredningen ändrades brottsrubriceringen till att gälla två fall av våldtäkt mot barn och tre fall av misshandel. Den nya anmälan gällde också flickans syster. De båda flickorna var vid tiden för anmälan 15 och 16 år gamla.

Utredningen lades ner
Men ett halvår efter anmälan lade åklagaren ned utredningen. Enligt åklagaren hade de två flickorna var för sig berättat om sina upplevelser och att det hade hänt vid besök hos deras pappa när syskonen inte varit med. Ingen av syskonen hade berättat för någon vad som pågick och ingen av dem hade misstänkt att också den andre var utsatt för övergrepp.

Men utöver flickornas berättelse saknades andra bevis och pappan nekade till brott. Åklagaren ansåg därför inte att flickornas berättelser gick att bevisa.

Storasystern ska förhöras igen
Men överåklagaren har nu granskat ärendet och anser att i två fall av våldtäkt mot barn, och två fall av misshandel har man inte utrett brottsmisstankarna tillräckligt. Enligt överåklagaren bör man hålla ytterligare förhör med den äldre av de två flickorna.

Chefen för åklagarmyndigheten i Växjö, Christer Johansson, säger att ärendet nu kommer att granskas på nytt av en ny åklagare.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista