Kronoberg

2010 kan bli rekordår för skuldsanering

Allt fler ansöker om skuldsanering. Under årets tre första månader har ansökningarna ökat starkt i antal jämfört med tidigare år.

– Vi tror ju då att om den här trenden håller i sig så kommer vi att landa någonstans på 7 500 ansökningar om skuldsanering för 2010, vilket i så fall är ett rekordår, säger Anders Thulin som arbetar vid Kronofogdens skuldsaneringsteam i Kalmar, som bland annat ansvarar för Kronobergs län.

Under de senaste tre åren har antalet ansökningar om skuldsanering legat rätt stabilt på omkring 6 000 ansökningar i landet. I Kronobergs län har det handlat om mellan 75 och 90.

En ökning med 14 procent
Årets tre första månader visar på en ökning med 14 procent i landet jämfört med motsvarande period de tidigare åren.

Några specifika siffror för Kronobergs län finns ännu inte för årets första månader men enligt Mathias Månsson, statistiker på Kronofogdemyndigheten, så följer Kronobergs län den allmänna utvecklingen i landet.

Lättare att få skuldsanering
Och Anders Thulin ser ett par klara orsaker till ökningen.

– Lågkonjunkturen är säkert en viktig orsak till att allt fler söker skuldsanering. Men det lagförslag som fanns tidigare och som innebar att det skulle bli lättare att få skuldsanering gjorde att många väntade med att söka. Men lagförslaget blev aldrig verklighet och då har de sökt nu och därmed bidragit till de höga siffrorna för början av 2010, säger Anders Thulin vid Kronofogdens skuldsaneringsteam.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista