Kronoberg

Krav på kommission

Riksdagsledamoten Carina A Elgestam (S) från Lenhovda kräver nu en oberoende granskning av alla nedlagda våldtäktsfall i Sverige. Bakgrunden är att åklagarmyndigheten i Växjö fått bakläxa i ett våldtäktsärende.

- Jag tycker det behövs en oberoende kommission som ser över alla nedlagda utredningar kring våldtäkter för att se vilka brister som man kan anta finns. Man blir upprörd när man inte tar de här ärendena på fullt allvar, säger Carina A Elgestam.

Frågan aktualiserades under måndagen när överåklagaren beslutade att åklagarkammaren i Växjö måste ta upp ett tidigare nedlagt ärende där två systrar anmält att de blivit utnyttjade av sin far. Carina A Elgestam menar att det är allt för vanligt att ärenden läggs ner utan ordentlig utredning och vill nu att en oberoende kommission ska kunna granska åklagarnas arbete.

- Är det så att man inte är bra nog på att säkra bevis eller andra saker som är fel kan man hitta det med hjälp av en oberoende kommission som granskar, säger Carina A Elgestam.

Men är det inte ett tecken på att systemet fungerar att överåklagaren nu kräver att ärendet tas upp igen?

- Det är ett bra steg, men med tanke på att det 2008 bara lagfördes ett enda av 80 anmälda våldtäktsfall här i Kronoberg så måste mer göras, säger Carina A Elgestam.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista