Kronoberg

"Ett hot mot den fria företagsamheten"

Nu reagerar arbetsgivarsidan inom skogsbruket på fackets farhågor om att lönerna kommer att dumpas om skogsföretag anlitar enmansföretagare.

Vi har tidigare rapporterade om enmansföretagaren Dennis Gyllenfjell från Åseda som känner sig motarbetad av GS-facket. I skogsbrukets kollektivavtal finns en regel som gör att facket har rätt att hindra enmansföretagare att anlitas av kollektivanslutna företag. Den här regeln håller facket fast vid i de avtalsförhandlingar som just nu pågår mellan fack och arbetsgivare.

Sätter kollektivavtalet ur spel

– Skogsavtalet är ett skydd för de som är anställda inom skogsbruket och det hindrar också att folk från att uttnyttjas och tvingas att bli företagare för att få sysselsättning. Att anlita en egenföretagare sätter kollektivavtalet ur spel, man kan ju funderar på om det är det som man är ute efter från skogsföretagens sida. I förlängningen kan det leda till lönedumpning, säger Anders Karlsson som är ombudsman på GS-facket i Kronoberg.

Vill komma billigare undan

Om reglerna i avtalet ändras tror Anders Karlsson att de stora skogsföretagen i framtiden inte kommer att anställa folk i lika stor omfattning. Han tror att skogsföretagen istället kommer anlita fler enmansföretagare för att komma billigare undan.

På andra sidan står Arbetsgivarorganisationen SLA som vill ta bort reglen i avtalet för att alla människor ska ha möjlighet att vara egna företagare.

Ett hot mot den fria företagsamheten

– Det är en inskränkning i den fria företagsamheten och vi anser att människor själva ska välja om de ska vara anställda eller de vill vara fria företagare. Många människor på landsbygden, som är lantbrukare, de vill ha en kompletterande sysselsättning i skogen och jobba inom sina företag. Det kan de inte få på det här sättet. Då tvingas man istället ta in ovan arbetskraft från andra länder för att utföra det här, säger Björn Lothigius som är förhandlingschef på SLA.

Men finns det inte risk att lönerna sänks på det här viset?

– Det tror jag inte. De är fria företagare och vi anser att de är fullt kapabla att ta betalt själva.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista