Narkotikaliga planerade starta klubb i Växjö

En narkotikaliga, med internationella förgreningar, planerade att göra Växjö till centralort för sina affärer.

När ligan avslöjades var man på gång att starta en form av spel- eller klubbverksamhet och letade efter en lokal i Växjö.

- Vi fick indikationer på att de hade för avsikt att etablera sig i Växjö. Men genom att vi ingrep i oktober så har vi kunnat förhindra det, säger Klas Fredriksson, ansvarig för narkotikaenheten på polisen i Kronoberg. 

Polisens bedömning är att den planerade klubbverksamheten i Växjö skulle ha fått stor betydelse för narkotikaligan.

Under spaningsarbetet upptäckte polisen att ligan letade aktivt efter en lokal i just Växjö. Men planerna sprack när polisen slog till i samband med en narkotikaaffär i Jönköping i slutet av september förra året.

Och på måndagen åtalades nio män och en kvinna, misstänkta för narkotikabrott, grovt narkotikabrott, häleri och grovt vapenbrott.

Vid tillslaget i Jönköping beslagtog polisen drygt åtta kilo marijuana och sju av de inblandade sitter sedan dess häktade.

Fem av de åtalade är från Växjö och en är från Alvesta och ligan har internationella kopplingar. En av de häktade, en 42-årig man från Tuzla i Bosnien, levererade marijuanan i egenskap av värd på en buss som kom till Sverige via Malmö från Bosnien.

Polisens bedömning är att man sprängt toppen av en kriminell organisation som var på väg att etablera sig på allvar i Växjö och som försett bland annat Kronobergs län med stora mängder narkotika.

Men i vilken utsträckning tillgången på narkotika minskat på grund av att ligan avslöjats, det är osäkert i dag, säger Klas Fredriksson.

- Det är en svår fråga. Men vid tillslaget fick vi informationer som pekade mot att de preparat som den här organisationen levererade minskade. Sedan är det ju så att det alltid kliver in nya aktörer på marknaden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".