Sjukvård

Ökat förtroende för sjukvården

Svenskarnas förtroende för sjukvården har ökat, enligt den årliga vårdbarometern från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). De allra flesta som har besökt vården anser sig ha fått den hjälp de förväntade sig.

I undersökningen, som är gjord bland 45 000 personer under förra året, tycker nästan åtta av tio att de har tillgång till den vård de behöver.

Minst sju av tio känner förtroende för sjukhusvården i landstingen Kronoberg, Örebro, Västerbotten, Jönköping, Kalmar och Östergötland.

I Gävleborg uppger inte ens sex av tio (58 procent) att de känner förtroende. Även landstingen Västernorrland, Stockholm, Södermanland och Västra Götaland ligger förhållandevis långt ned på listan, med 64-62 procent medborgare i befolkningen som känner förtroende.

När det gäller förtroendet för primärvården, vårdcentralerna, toppar Halland listan med 65 procent av invånarna som känner förtroende, tätt följt av Kalmar på 64 procent och Jönköping, Västmanland och Kronoberg på 60 procent.

I botten på listan över förtroende för primärvården ligger Västernorrland med 51 procent, därefter Örebro, Södermanland och Dalarna med 53 procent.

TT/Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista