Kronoberg

Lessebo och Alvesta säger nej till privat hemtjänst

Allt fler kommuner i Kronoberg gör det möjligt för invånarna att välja om de vill ha kommunal eller privat hemtjänst. Men i Lessebo och Alvesta kommuner har man hittills sagt nej.

– Det är inte aktuellt hos oss, vi har det i kommunal regi och vi tycker att vi sköter det bra, säger kommunalrådet i Lessebo, Monica Widnemark (S).

I Växjö kom det första privata företaget in i hemtjänsten för flera år sedan och den som har hemtjänst kan nu välja om den vill ha hjälp av kommunen eller av ett privat företag.

Två av åtta kommuner säger nej
I Ljungby och Uppvidinge fattade kommunfullmäktige beslut om valfrihet i hemtjänsten i går efter lång debatt. Och i Älmhult, Markaryd och Tingsryd är det på gång. Men i Alvesta och Lessebo är det inte aktuellt med några privata företag i hemtjänsten.

– I dagsläget är det ju de stora rikstäckande företagen som går in och sköter det, vi har ju inga små företag här ute som skulle kunna lägga anbud på detta i dag och då kan jag se att de här stora företagen kan köpa in sig och det är billigt första gången och sedan kan det bli dyrare och dyrare bara, säger Monica Widnemark.

Befarar lönedumpning
På flera håll i Kronoberg är det socialdemokrater och vänsterpartister som opponerat sig mot valfrihet i hemtjänsten, i Ljungby till exempel befarar man att lönerna ska dumpas. Men i Växjö har Monica Widnemarks socialdemokratiska partikamrater till och med varit med och infört systemet.

– Vi tycker att vi sköter det bra och så får väl Växjö stå för sin uppfattning, vem som har rätt eller fel vet jag inte - bägge kan ju ha rätt.

Widnemark ser hellre personalkooperativ
Och skulle det framöver bli aktuellt att införa ett alternativ i hemtjänsten i Lessebo kommun då blir det inte tal om något privat företag säger Monica Widnemark.

-– För mig är det privata inget alternativ utan skulle vi införa det här så tror jag att vi skulle gå på ett personalkooperativ till exempel där personalen som är kunnig och duktig och vet vad det handlar om går in och sköter det själva, säger Monica Widnemark.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista