Kronoberg

Högkonjunktur runt hörnet

I Kronobergs län tror småföretagen på en rejäl uppgång i konjunkturen. Det framgår av vårens småföretagsbarometer, som är framtagen av Swedbank och organisationen Företagarna.

– Det har varit väldigt mycket neråt och är fortsatt neråt på industrisida, men tjänstesektorn lyfter upp det hela, så sammantaget har vi en svag uppgång i konjunkturen, säger Olle Termén som är Företagarnas regionchef.

– För det kommande året är förväntningarna mycket positiva. Det ser faktiskt ut som om det ska bli en riktig högkonjunktur på ett års sikt, tillägger han.

Samma förväntningar som förra året
I den förra småföretagsbarometern i höstas låg Kronobergs län bland de allra främsta i hela landet när det gäller förväntningarna på konjunkturutvecklingen det kommande året, men nu har länet rasat ner till en plats under riksgenomsnittet.

– Det stämmer, men länet ligger kvar på samma förväntansnivå. Det är bara det att många andra län nu har ännu större förväntningar.

Tror att den blir verklighet
Småföretagsbarometern bygger på företagarnas förväntningar, men Olle Termén menar ändå att de kommer att slå in.

– Det kan vi vara rätt säkra på även om det kanske är lätt att vara lite överoptimistisk i frågan om hur mycket konjunkturen kommer att förbättras.

Och antalet arbetstillfällen i länet kommer totalt sett att öka under det kommande året, enligt Olle Termén.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista