Kronoberg

Landstinget förbereder för äldreboom

Vi lever allt längre och det här ställer nya krav på framtidens vård. Igår samlades vårdpersonal från hela landet i Kosta för att diskutera hur man ska hantera äldreutmaningen.

– Ja vi har ju en väldig utmaning i den mening att det kommer bli fler och fler som blir gamla. Det är i sig väldigt positivt men med detta följer att många kommer ha sjukdomar, säger Per-Henrik Nilsson, verksamhetschef för medicinkliniken i Växjö.

Enligt landstingens statistik kommer det finnas ungefär hundratusen 90-åringar i Sverige år 2040. Idag bara finns det hälften så många nittioåringar.

– Den här ökningen kommer skjuta full fart om ungefär tio år. Så vi har cirka tio år på oss att rigga det perfekta systemet för att ha hand om denna "boom" som kommer sedan, säger Per-Henrik Nilsson.

Linnéa, en fiktiv person
För att underlätta sitt arbete har många av landets landsting tagit fram en fiktiv person som ska ligga till grund för hur man formar framtidens vård. Det här har landstinget i Kronoberg också gjort och man kallar henne Linnéa. Ett av dom problemen många multisjuka äldre ställs inför är att de behöver vård från många olika ställen. Ewa Wikström är forskningsansvarig för äldrefrågan i Kronobergs landsting.

– Linnéa behöver många gånger hjälp både från landstinget och kommunen och hon bryr sig egentligen inte varifrån hjälpen kommer. Och även om alla gör sitt bästa utifrån sitt perspektiv så kan det tillsammans bli fel ibland, säger hon.

Måste samverka för att det ska fungera
Att lösa just denna fråga är målet med konferensen i Kosta och de konferenser i landet som kommer att följa.

– Människan som behöver hjälp från såväl kommun som landsting i olika former ska inte behöva märka gränserna. Det ska inte bli en massa krångel när Linnéa flyttar sig i sitt nätverk. Vi måste samverka på ett sätt så att allt fungerar så bra för Linnéa som möjlig, säger Per-Henrik Nilsson, verksamhetschef på medicinkliniken i Växjö.

Jaqueline Balcer-Bednarska
jaqueline.balcer-bednarska@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista