Tobias Adersjö (MP), Carin Högstedt (V) och Tomas Eneroth (S) presenterade en gemensam skuggbudget från oppositionen. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Historiskt rödgrönt budgetförslag

Nya jobb och fler utbildningsplatser lovar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i sitt första gemensamma budgetförslag.

För första gången har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i dag presenterat ett gemensamt budgetförslag, en så kallad skuggbudget.

Nya jobb och fler utbildningsplatser till länet blir följden om budgetförslaget blir verklighet, hävdar Tomas Eneroth, socialdemokratisk riksdagsledamot från länet.

– Vi ska se till att det investeras, i bostadsbyggande, i infrastruktur, för att skapa fler nya jobb och att ge människor möjligheter att utbilda sig, till exempel genom 852 nya utbildningsplatser till länet. Det är helt avgörande för att klara den jobbkris vi har, säger Eneroth.

Mer pengar till kommuner och landsting
Vänsterpartiets riksdagskandidat Carin Högstedt betonar de nya resurser som de rödgröna vill tillföra kommuner och landsting.

– Kommuner och landsting betyder oerhört mycket för människors välfärd och vardag och vi vill ge betydligt mer resurser till kommuner och landsting och det betyder att vi kan utveckla skola, förskola, äldreomsorg i stället för att avveckla.

De rödgrönas satsning skulle efter fullt genomslag år 2012 ge 176 miljoner extra till länets landsting och kommuner och över 200 nya jobb.

Miljöpartiets Tobias Adersjö tycker bland annat på de ungas möjligheter på arbetsmarknaden.

– Att vi sänker arbetsgivaravgiften för småföretag betyder mycket för de ungas möjligheter att få jobb.

Tror på acceptans för höjda skatter
Och även om det rödgröna budgetförslaget innehåller både en del besparingar och en del skattehöjningar tror Tomas Eneroth att väljarna accepterar det.

– Det tror jag. Att de med månadslön över 40 000 får höjd skatt tror jag att folk kan acceptera.

– Jag tycker att vårt förslag känns mycket bra och jag tror att vi kommer att vinna valet med det här.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista