Förskingrade nära fem miljoner från arbetsgivare - fick tre års fängelse

Tre års fängelse och drygt fyra miljoner kronor i skadestånd. Det blev domen för den före detta personalchefen som förskingrat miljonbelopp från sin arbetsgivare - ett av Växjös mest kända företag.

Förskingringen har pågått från 1989 och fram till i höstas på det välkända Växjöföretaget, som i dag har runt 140 anställda.

Sammanlagt har den 51-årige mannen, som satt med i företagets ledning, plockat ut 4,8 miljoner kronor från företaget genom att manipulera lönessystemet.

Men brottmålet och skadeståndet stannar på 3,8 miljoner kronor eftersom brotten i slutet av 80-talet och fram till 1994 är preskriberade.

Pengarna har gått till familjens utlandsresor, bilinköp, husköp, restaurang- och krogbesök och 51-åringens allt större inköp av alkohol.

”Med den omfattande brottslighet som NN gjort sig skyldig till kan annan påföljd än fängelse inte komma ifråga”,skriver tingsrätten i sin dom som följer vad åklagaren yrkat på.

Men domen kommar att överklagas. Tre års fängelse är ett alltför hårt straff, anser mannens advokat, Göran Björlin.

Han hänvisar till en ny dom i Sundsvalls tingsrätt där en vd på ett företag dömdes till två års fängelse efter att också ha  förskingrat flera miljoner kronor.

- Det finns inte några rättsfall eller någon praxis som stöder den fåföljd som man har bestämt, säger Göran Björlin.

I polisförhören har hans hustru försäkrat att hon inte känt till förskingringen.

Men hon har nu delgivits misstanke om häleri och ska förhöras av polisen i slutet av februari.

Anklagelserna mot henne är helt felaktiga, säger 51-åringen till Sveriges Radio Kronoberg. Och mannens advokat Göran Björlin, som nu också anlitats som hustruns försvarare, säger att det är svårt att tro att hon skulle varit medveten om mannens brott.

- Allt tyder på att detta kom som en total överraskning för henne, säger Göran Björlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".