Utredning visar på 18 fall av hedersrelaterat våld i Kronoberg

På fredagen blev en stor kartläggning om hedersrelaterat våld mot flickor med utländsk bakgrund klar. Utredningen startade i höstas och i den framgår det att 18 fall inträffat i Kronobergs län.

- Hedersproblematiken beror ju mycket på familjer som har hederstänkande som en sed och tradition som också finns här, säger utredaren Therese Magnusson.

Utredningen om hedersrelaterat våld mot kvinnor startade sedan man gjort liknande karläggningar i de tre storstadsregionerna. Efter det bestämde regeringen att liknande utredningar skulle göras även i resten av Sverige.

I utredningen har det nu föreslagits att det ska inrättas en halvtidstjänst i de tre länen, Kronoberg, Kalmar och Blekinge. Uppgiften blir, om den blir inrättad, att bland annat arbeta fram ett specialistteam som ska kunna hantera situationer som kan uppstå när flickor utsätts för hedersrelaterat kränkande.

Med i grund och botten tror utredaren Therese Magnusson att problemen beror på bristande integration i samhället. - Man behöver nog arbeta för en bättre integration och det behövs mer information om hur det svenska samhället ser ut, säger Therese Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".