Landstingspolitikernas spariver slog tillbaka

Landstingspolitikernas spariver har lett till ökade vårdköer i Kronobergs län, och nu har allt fler vårdtagare tröttnat på väntetiderna och sökt dyr vård i andra län i stället.

Höft- och knäoperationerna tillhör de operationer som ökat kraftigt det senaste året. Och det är en utveckling som klinikchefen på ortopeden på Centrallasarettet i Växjö, Ulf Armanius, är mycket kritisk till:

- Det är inte bara pengar som försvinner ut från landstinget,  även utbildningen för de framförallt yngre kollegorna äventyras, säger han.

Väntetiden för till exempel en knäledsoperation är i dag 44 veckor på Centrallasaretet i Växjö och 50 veckor på lasarettet i Ljungby. Och för en starroperation är väntetiden nu över 90 veckor.

Det som drivit upp väntetiderna är att landstingspolitikerna valt att spara pengar genom att minska produktionen på de båda lasaretten.

Priset för det är att allt fler vårdtagare nu söker sig till andra landsting i stället - samtidigt som tillgängliga operationssalar står tomma i både Växjö och Ljungby.

Det så kallade fria vårdsökandet kostade under förra året Landstinget Kronoberg närmare 24 miljoner kronor, och det är en 50-procentig kostnadsökning som spär på landstingets redan kärva ekonomi.

Bokslutet för 2003 visar ett minus på närmare 70 miljoner kronor.

Och klinikchefen på ortopeden i Växjö, Ulf Armanius, och hans kollega på ortopeden i Ljungby kommer nu att vända sig till landstingsledningen och begära 6,5 miljon kronor för att minska köerna och vårdtagarnas behov av dyra operationer utanför länet.

- Förr eller senare måste man göra någonting åt det här, jag tror inte att politikerna riktigt räknat med den här utvecklingen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".