Kronoberg

Fler nya droger upptäcks i länet

Sedan fem år tillbaka har tretton olika droger påträffats av polisen i länet, enligt de rapporteringar som sker till centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

- Vi hittar mellan ett och fem nya droger varje år i länet, säger Svante Petterson, polisinspektör i länet.

Hawaiian Baby Woodrose och MDPV, det är benämningarna på de nya drogerna som påträffades under förra året i länet. Hawaiian Baby Woodrose är en växtdrog som i nuläget inte är förbjuden i Sverige.

– Den kan likna effekten av LSD och ger en hallucinogen effekt. Vilket innebär att man ser saker som inte finns i verkligheten, förklarar Kjell Johansson som representerar CAN i Växjö. 

Drogen MDPV är en kemisk substans som är narkotikaklassad. Den påträffades under förra året på studentområdet i Växjö. Kjell Johansson beskriver dess verkan på följande vis.

– Eftersom det är amfetaminpreparat i grunden så blir det en liknande effekt. Man blir uppåt, får hög puls får stora pupiller.

Att allt fler droger kommer till länet misstänker polisinspektör Svante Pettersson beror på lättillgänglighet av drogerna på internet. Det är främst en särskild grupp som oroar honom.

– Främst är det bland ungdomar och studenter som det börjar med droger. Det finns mycket narkotika bland ungdomar idaf och det är ett stort problem.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se