Växjöbos rullstol fall för DO

När Ulf Söderström från Växjö - som sitter i rullstol - skulle besöka en restaurang i Stockholm förra året, blev han och hans fru stoppade och fick inte komma in.
Orsaken var rullstolen.
Han har nu anmält restaurangen till diskrimineringsombudsmannen D0.

Det var en vacker sommarkväll i juni förra året som Ulf Söderström och hans fru ville ta sig en bit mat på restaurang Friday´s stora uteservering i Kungsträdsgården i Stockholm Det fanns bord lediga, och det var inga problem för Ulf att ta sig in med sin rullstol, men paret fick inte komma in ens, berättar Ulf Söderström. Med rullstol hade man inte tillträde, fick han till svar:

- Jag frågade varför och fick till svar att höjden på deras bord inte möjliggjorde servering till personer som satt i rullstol.

Ulf och hans hustru fick helt enkelt vända om och leta upp en annan restaurang och Ulf Söderström ilsknade till rejält:

- Om dom hade haft ett annat argument, men att säga att borden inte gick att använda när de såg ut exakt som på alla andra restauranger som jag sett både i Sverige och utomlands så hade jag svårt att köpa.

Ulf Söderström anmälde restaurangen till DO som också inlett en utredning om diskriminering på grund av funktionshinder.

- Så får man inte göra som hon gjorde helt enkelt, säger Ulf Söderström. Vi är oerhört flata i Sverige jämför med andra länder så här måste man ju ta i tu med saker och ting.

Sveriges Radio Kronoberg har sökt företrädare för Friday´s och de säger att de ber om ursäkt för det som inträffat och skyller det på ny personal som inte hade full koll på läget.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se