Äldrevården dålig i kommunerna anser Vårdförbundet

Var femte distriktssköterska och var tionde sjuksköterska anser att äldrevården ute i kommunerna fungerar dåligt. Det visar en undersökning som Vårdförbundet gjort.

Vårdförbundet har frågat 600 av sina medlemmar i hela landet hur de tycker att äldrevården fungerar idag, 12 år efter ädelreformen, som flyttade stora delar av ansvaret från landstinget till kommunerna. Och bilden som tonar fram är dyster - till exempel anser var femte distriktssköterska att äldrevården fungerar dåligt, eller till och med mycket dåligt. Tre av fyra tycker också att vårdtyngden ökat, och kräver mer personal eller bättre utbildning. Många anser dessutom att kommunerna borde ta över ansvaret för hela hemsjukvården och skriva egna avtal med läkare, istället för att som nu blanda in landstinget.

Men på Hemvården Centrum i Växjö känner distriktssköterskorna inte igen sig i den nedslående bilden av äldrevården. Lembit Rauden tycker att vården fungerar bra:

- Vi tycker att vi gör ett bra arbete och att vi har ganska bra med tid för att utföra ett bra arbete, säger Lembit Rauden. Han upplever inte heller att vårdtyngden har ökat de senaste åren.

Vårdförbundets enkät visar också att det jobbas för lite med förebyggande folkhälsoarbete. På de platser där man trots allt satsat på till exempel fysisk aktivitet för de äldre, har man bland annat noterat en nedgång i antalet lårbensbrott. Och på den här punkten håller distriktssköterskorna i Växjö Centrum med:

- Det är väldigt lite förebyggande arbete, säger distriktssköterskan Ann-Margret Lundqvist. Hon anser att det är ekonomiska orsaker som ligger bakom, och önskar mer tid för exempelvis fysiska aktiviteter.

- Man skulle vinna på det i längden - till exempel när det gäller fallolyckor. Idag är det mycket lårbensfrakturer, säger Ann-Margret Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista