Älmhult

Förslag om skolnedläggning kritiseras

Nu höjs rösterna mot förslaget om att Bråthults skola utanför Älmhult ska läggas ner. Enligt föräldraföreningen håller inte politikernas argument.

– Jag tycker det är en bra skola, alla är trevliga och snälla, säger Emma Ustinov, en av eleverna på skolan.

På den lilla skolan i Bråthult går cirka 45 elever. Men om förslaget till ny skolorganisation går igenom i Älmhults kommun, kommer Bråthults skola att stänga.

Bodil Hansen (M) som är ordförande i utbildningsnämnden i Älmhults kommun säger till Sveriges Radio Kronoberg att det man vill undvika i den nya skolorganisationen är bussturer till slöjd, idrott och hemkunskap under lektionstid, samt att man vill ha minst 2,5 lärartjänst på en skola. Krav som bland annat Bråthults skola inte klarar.

Linda Johansson, som sitter med i föräldragruppen på skolan är inte nöjd med förslaget.

– Vi ser ju ett stigande elevantal hela tiden. Det minskar ju på småorter men här ser vi ju att det stiger, säger Linda Johansson.

Leif Pettersson är rektor på skolan och menar att förslaget inte kommer som en överraskning, eftersom det varit en öppen dialog kring skolverksamheten.

--Jag tror att man har hållt en bra dialog, men sen när förslaget kommer och det skrivs på papper då kan man uppleva att det är på allvar, säger Leif Pettersson.

Något som Linda Johansson inte håller med om

– Ja, att de varit duktiga på kontakt med skolorna kommer som en överraskning för mig. Så upplever jag inte alls det och jag tycker politikerna ska ut och titta mer på skolorna i kommunen, stora som små, för att titta på hur det verkligen fungerar i vardagen, säger Linda Johansson.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se