Hovmantorp

Vill sälja överskottet

Länsstyrelsen i Kronoberg fick 1,6 miljoner kronor från Energimyndigheten till bidrag för produktion av solel. Pengarna är nu slut, men mer är på väg.

Nils Fagerberg som bor med familjen utanför Hovmantorp hann få del av bidraget innan länsstyrelsens kassa var tömd.

- Vi blev glada när vi fick besked om bidraget. Det har varit lite slagsmål om pengarna. Vi var snabba med att skicka in vår ansökan och nu vore det dumt att inte utnyttja bidraget.

Nils Fagerberg och hans familj har fått 67 000 kronor för att bygga en anläggning på hustaket för att producera solel.

Länsstyrelsen i Kronoberg hade fått 1,6 miljoner från Energimyndigheten för att dela ut till intresserade. Men nu är kassan tömd och så ser det ut över hela landet, solelspengarna är slut. Energimyndigheten som via länstyrelserna hittills delat ut 150 miljoner i solelbidrag ska nu i ett sista steg fördela ytterligare 50 miljoner kronor till länsstyrelserna.

En solcellsanläggning på 17 kvadratmeter monterad på ett villatak kan producera 2300 kwh per år och flera elhandelsbolag hänger nu på och vill köpa den överskottsel som kommer att produceras under de soliga sommarmånaderna.

- Vi är beredda att sälja vårt överskott, säger Nils Fagerberg.

Det är för att möta en osäker framtid som han och familjen så långt som möjligt vill göra sig oberoende av den storskaliga energimarknaden.

- Det känns som en extra trygghet att ha en högre grad av självförsörjning.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se