Ljungby/Växjö

Svårt att få dispens från sophämtning

Trots att Kent Cedertström bara kommer kunna tillbringa enstaka nätter i sin sommarstuga i Ljungby måste han betala sopavgiften. Enligt renhållningsordningen finns det bara ett sätt att få dispens: genom att inte övernatta.

När Kent Cederström blev sjuk ville han säga upp sophämtningen i sitt sommarhus i Ljungby kommun under ett år, eftersom han bara skulle ha möjlighet att vistas där några enstaka nätter. Det är dock inte möjligt och Kent kommer få betala runt tusen kronor för näst intill obefintliga sopor.

Få gånger är det möjligt att göra några undantag, förklarar Per Anders Ohlsson, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen Kronoberg.

– Det krävs mycket för att få befrielse från sophämtning. Att man sover bara enstaka nätter i sitt sommarhus är inte tillräckligt.

Även om Kent Cederström söker dispens så kommer den inte bli beviljad. Ronny Björkström är renhållningschef i Ljungby kommun och han hänvisar till renhållningsordningen.

– Det finns regler för vad som gäller för att bevilja dispens och man får bevisa att man inte använder sin sommarstuga något alls.

Om Kent Cederström själv fick bestämma, är lösningen väldigt enkelt.

– Eftersom det bara rör sig om någon påse hade det enklaste varit om jag bara kunde tagit med den hem.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se