Besparingar slår hårt mot förskolan

Det är förskolan som får ta smällen när barn- och ungdomsnämnden i Ljungby ska spara pengar. I det förslag som politikerna ska ta ställning till på måndag finns besparingar som motsvarar 20 tjänster, de allra flesta inom förskolan.

Det finns också planer på att stänga förskolor, däribland Stjärnans förskola med 22 barn och fem anställda.

- Både vi i personalen, föräldrarna och barnen är jättebesvikna, säger Angelika Johansson, förskolelärare på Stjärnan.

Barn- och utbildningsnämnden i Ljungby ska spara runt 10 miljoner kronor på skolan och barnomsorgen och det motsvarar ungefär 20 tjänster. Det här har fått många ljungbybor att reagera. Mängder av namnunderskrifter har lämnats till politikerna, Industrifacket har protesterat och flera demonstrationer har hållits.

Men protesterna tycks inte ha hjälpt. För trots att det finns tecken på att kön till barnomsorgen kommer att öka under året så planerar politikerna nu alltså för kraftiga nedskärningar inom förskolan. Ett stort antal tjänster försvinner och förskolor kommer också att läggas ner. I förslaget finns även ett räkneexempel på en nedläggning av en grundskola som skulle ge två miljoner. Men centerns ledamot Stefan Willfors säger att det inte är aktuellt att slå igen några skolor.

Men i förskolan kommer besparingarna alltså att bli kännbara. Barntätheten till exempel kommer att öka från dagens 4,7 barn per vuxen till 5,7 barn per vuxen. Och enligt skolchefen Eva-Gun Berglund betyder det att Ljungby hamnar på samma barntäthet som genomsnittet i landet.

Men Angelika Johansson på Stjärnans förskola hon tycker inte att det är ett argument som håller.

- Det blir bara förvaring i förskolan om barngrupperna blir större, säger Angelika Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".