Växjö

Alliansen vill ha torghandel varje dag

Stortorget i Växjö ska bli en mötesplats för människor i stället för bilar. Det vill den borgerliga alliansen i Växjö kommun genomföra i förslaget till budget för nästa år.

– Vi tar tag i det här med Stortorget för att göra det till en mötesplats, mer öppet, tillgängligt för fler med torghandel varje dag. Och torghandel kan vara sådant som caféer och liknande, det är öppet vad det kan bli av det, säger kommunstyrelseledamoten Malin Kind (C).

Och för att ersätta de parkeringsplatser som försvinner finns fortfarande tankar på att bygga p-garage under torget eller så blir det parkeringsdäck vid Norrtullsskolan och bortom polishuset.

Underskott på 33 miljoner
Det blir inte några besparingar för någon nämnd eller styrelse i budgetförslaget och det tas också 33 miljoner av det överskott kommunen har sedan tidigare. Förslaget innebär därigenom ett underskott på 33 kommunalrådet Bo Frank (M).

– Vi fortsätter skolsatsningen med Norregårdsskolan och Bergundaskolan, teatern ska byggas till och det blir en ny idrottshall för innebandy på Värendsvallsområdet.

Frank inte oroad över underskottet
Bo Frank förnekar att man tar av kommunens samlade överskott just i år bara för att det är valår.

– Nej, det är för att vi har pengar och vi har skött ekonomin på ett bra sätt. Hade vi velat göra en valbudget hade vi kunnat gå ut med ett ännu större underskott, men det hade inte varit ansvarsfullt.

Och han är inte oroad för att det är en budget med underskott.

– Vi har samlat på oss så mycket pengar för att ha när det är lite sämre tider.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se