Växjö

Oppositionen vill anställa fler lärare

Den rödgröna oppositionen i Växjö satsar på skola och barnomsorg i sitt budgetförslag de presenterade igår, samtidigt som de vill höja skatten med 20 öre.

– Jag tror att många människor även i Växjö kan tänka sig att höja skatten om skola och barnomsorg blir bättre, säger Charlotta Svanberg (S).
De rödgröna vill satsa nästan 40 miljoner kronor mer på området jämfört med idag, pengar som bland annat ska gå till att minska barngrupperna och öka personaltätheten i i grundskolan och barnomsorgen.

Flera andra satsningar

Teaterparken och delar av Stortorget ska bli bilfria och vad gäller äldreomsorgen vill man att dom som bor på ett äldreboende som drivs av en privat entreprenör själva ska få bestämma om driften ska återgå till kommunen - när kontraktet med den privata entreprenören går ut.
Man satsar också mer pengar på nämnden som hanterar ekonomiskt bistånd för att ta några exempel.
Vänsterpartisten Carin Högstedt är nöjd över de rödgrönas gemensamma budgetförslag valåret 2010.
– Jag är väldigt nöjd över att vi får verkställa cykelplanen på fyra år. Med den takten som det är nu tar det ju 40 år, säger hon.

Budgeten bygger på statsbidrag 

Finansieringen av satsningarna på cirka 100 miljoner kronor mer jämfört med dagens pengar, bygger på att det blir en rödgrön regering i höst. Växjöoppositionen har nämligen räknat in Mona Sahlins utlovade stadsbidrag på 37 miljoner i Växjöbudgeten.
– Om det inte blir en rödgrön regeringen blir det antagligen ytterligare en skattehöjning redan i år, och ganska säkert stora besparingar, säger Charlotta Svanberg (S).

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se