Dubbelmordet

Psykiatrin gjorde inget fel

Psykiatrin gjorde inget fel i samband med vården av den 34-åriga kvinna som misstänks för dubbelmordet i Växjö. Det visar Landstinget Kronobergs egen internutredning.

Efter dubbelmordet i påskhelgen på en 70-årig och en 41-årig man väcktes diskussioner kring den misstänkta kvinnans sjukdomsbakgrund inom psykiatrin.

Under slutet av 2008 och början av 2009 tvångsvårdades hon på grund av en allvarlig psykisk störning. I mars 2009 upphörde tvångsvården och hon skrevs ut på egen begäran. Efter det hade psykatrin inte kontakt med henne under tiden före morden, trots påringningar från anhöriga och andra som hade reagerat på hennes beteende.

Men psykiatrin gjorde helt rätt, säger Ingvar Axelsson som är biträdande chefläkare på Centrallasarettet i Växjö och analysledare i internutredningen.

– Analysgruppen anser att ärendet är handlagt på ett adekvat sätt inom psykiatrin, varför en Lex Maria-anmälan inte är aktuell, säger han.

Kritik mot psykiatrin
Psykiatrins agerande har kritiserats från flera håll. Erland Ullman var sakkunnig när beslutet om tvångsvård fattades. Han berättade tidigare i våras att kvinnan tänkte på mord och att genomföra mord.

– Vid samtliga de intervjuer vi har gjort framkommer inga uppgifter om att kvinnan skulle ha skadat eller ha uppträtt hotfullt mot andra personer, svarar Ingvar Axelsson på kritiken.

Måste man ha utfört en sådan handling för att vara farlig för andra?

– Jag kan inte svara på det, för det är utanför min kompetens, säger Ingvar Axelsson.

Han säger också att Socialstyrelsen inte kommer att göra någon extern granskning.

Kvinnan omhäktades

Polisutredningen mot den mordmisstänkta kvinnan pågår fortfarande och i dag omhäktades hon vid Växjö tingsrätt efter en begäran från åklagaren Anna-Karin von Schoultz. Därmed dröjer åtalet ytterligare minst två veckor.

Det var i påskhelgen som två män, en 41-åring och en 70-åring, knivskars till döds på två olika platser i Växjö.

Den 34-åriga kvinnan kunde senare gripas på en buss i Växjö efter att hon förvirrad och nedblodad berättat för medpassagerare att hon dödat två män.

34-åringen har inte erkänt
Hon hade en kniv på sig när hon greps och enligt åklagarens bedömning står det nu klart att detta var mordvapnet.

Kvinnan har i förhören inte gjort något formellt erkännande, enligt åklagaren.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sr.se