Ekonomiska problem för Uppvidinge

Det som skulle bli det första steget mot en förbättrad ekonomi för Uppvidinge kommun blev något helt annat. Den kalkylerade vinsten på tre miljoner kronor för 2003, blev istället förlust med fem miljoner.

Anledningen är att samtliga förvaltningar går back förutom barn- å utbildning. Värst är tekniska förvaltningen som gör ett minus på över 10 miljoner kronor.

Kommunrevisorerna ska nu gå igenom vad som orsakat det stora underskottet - därefter tas beslut om eventuella åtgärdsprogram.

- Är kostanderna av engångskaraktär eller följer de med in även under 2004? Det är den frågan vi först måste få svar på, säger socialdemokraten Åke Axelsson som är kommunalråd i Uppvidinge.

Samtidigt som kommunen presenterar de ekonomiskt dystra siffrorna för Uppvidinge, meddelar politikerna att man höjt sina arvoden. Men kommunalrådet Åke Axelsson ser inga problem med det.

- Man kan vända på det och säga att höjda arvoden lockar nya duktiga politiker till kommunen. På så sätt kan vi också ta oss ur den ekonomiska knipa vi hamnat i, säger Åke Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".