Boka extramil och tjäna pengar på tåget

Åk 10 mil extra med tåg och det blir billigare. Så kan SJ:s nya biljettsystem fungera.

SR Kronoberg lät jämföra tågpriset mellan Helsingborg och Växjö respektive Kalmar. Jämförelsen visade att priserna skiljer sig på ett oväntat sätt.

Åker du till Växjö kan priset hamna på 265 kronor. Men om du bokar en biljett till Kalmar och därmed sitter kvar på tåget i ytterliggare en timme kostar det bara 215 kronor. Det kan alltså vara en skillnad på 50 kronor. Detta trots att du åker samma dag och tid samt med samma tåg. Den enda skillnaden är att du för den billigare biljetten åker tio mil längre.

På SJ:s kundtjänst förklarades skillnaden så här:

- Det är marknadsanpassat. Där det finns flest kunder kan man ta ut mindre pengar eftersom att då täcks kostnaderna för de sträckorna.

Jämförelsen visade att det fanns flera andra avgångar där det också var billigare att åka till Kalmar. Det som jämförts är de nyligen införda så kallade ”Just nu” biljetterna. Priserna på dem skiljer sig från avgång till avgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista