Flygen från Växjö flygplats ställs in på grund av pilotstrejken idag. Arkivfoto: Niklas Skeppar/Sveriges Radio
Växjö

Flygstrejk i Växjö idag

Stora delar av flygtrafiken till och från Småland Airport är inställd idag på grund av pilotstrejken.
Det innebär att både flygbolagen Skyways och Fly Småland ställer in sina flighter under måndagen, men i vissa fall ersätts trafiken till Stockholm med bussar.

Drygt 230 piloter vid fyra regionalflygbolag gick ut i strejk tidigt på måndagsmorgonen. Strejken berör en stor del av avgångarna på Bromma, Ronneby och de flesta mindre flygplatserna i landet.

De fyra bolag som omfattas är Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg och strejken fortsätter till den 9 juni om parterna inte kommer överens. Redan i fredags tackade Svensk Pilotförening (SPF) nej till medlarnas bud men på söndagen gjordes ett sista försök att lösa konflikten - utan resultat.

Försent att stoppa

-Det är för sent att stoppa strejken nu. Det är så komplexa och svåra frågor att ta ställning till så ett avtal kommer tidigast under morgondagen, sade Gunnar Mandahl, till TT på söndagskvällen.

Hur många flygturer som blir inställda är ännu inte klart.

-Men alla som hade tänkt åka med de här bolagen påverkas, säger Mandahl.

-Alla våra flygplatser berörs i någon utsträckning. Störst påverkan blir det på Bromma och Ronneby, som har flest avgångar, säger Anders Bredsell, presstalesman för Swedavia som äger och driver 14 av landets större flygplatser.

Förändringar i kollektivavtal

I centrum för konflikten står den infekterade frågan om flygbolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag. Flygarbetsgivarna har krävt förändringar i nuvarande kollektivavtal, något som innebär försämringar för de anställda, menar facket. Avia Express har sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill hyra in piloter utifrån.

Blir det ingen lösning tas SPF:s samtliga 2 000 medlemmar ut i strejk den 9 juni.

TT/Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".