Dela upp tågresan och spara pengar

Det kan löna sig att undersöka olika resealternativ när du ska åka tåg. Inte minst när du ska boka SJ:s så kallade Just nu biljetter. När Karin Skogström från Berg utanför Lammhult undersökte olika priser sparade hon flera hundralappar, trots att hon åkte med samma tåg.

- När jag tittade på att dela upp resan så blev det cirka 400 kronor billigare, tur och retur, än att åka direkt, säger hon.
Karin Skogström valde alltså att dela upp biljetten i två etapper. En biljett på sträckan Stockholm - Linköping och en på Linköping - Växjö. Men resan fortsätter på samma tåg och den enda skillnaden är att man det i det fallet får byta sittplats.
Det var alltså inte tal om något tågbyte eller en resa på andra tider. När man i det aktuella fallet gjorde det i Linköping spardes alltså 400 kronor.

Tidigare har Sveriges Radio Kronoberg berättat om att det kan vara billigare att åka längre.
Att åka från Helsingborg till Växjö kan ibland vara dyrare än att åka med hela vägen till Kalmar.

Prisskillnaderna i de båda fallen beror enligt SJ på att det är olika stor efterfrågan på olika sträckor.
- Normalt ska det vara billigare att åka hela resan i ett sträck. Men kan inträffa att man ibland kan få en billigare resa om man delar upp sträckan, säger Tom Man, ekonomichef på SJ försäljning.
Han medger dock att 400 kronor låter som en hög summa.
- Om vi och kunderna kommer att uppleva detta som ett problem får vi se över systemet, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".