Philip Edberg och Angelica Svensson, som tar studenten från Alvesta fordonsprogram, tror inte att många har anmält sina studentflak. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio
Alvesta

Få anmäler studentekipage

Polisen ska i förväg få reda på när studenter ska skjutsas runt på lastbilsflak eller olika former av släp. Men det här är det många som antingen inte känner till eller inte bryr sig om.

– Det blir ett grusflak från min in farfars åkeri i Lessebo, säger Philip Edberg på Alvestagymnasiet.

Vet ni att man måste rapportera in till polisen att man ska ha ett studentflak?

– Ja, vi har fått lappar där vi fått reda på att det krävs anmälan till polisen, säger Angelica Svensson som också ska ta studenten.

Kommer ni göra det?

– Nej det tror jag inte, säger Angelica Svensson.

 – Jag tror det mest beror på lathet, säger Philip Edberg.

Det finns många regler för att få skjutsa studenter på lastbilslak eller olika former av släp. De reglerna handlar om studenternas säkerhet och rör bland annat sådant som att skyddsräcket ska vara minst 110 cm högt, att hastigheten för transporten får vara högst 20 km/h och att transporten bara får ske på vägar där högsta tillåtna hastighet är 70.

Till polisen ska man anmäla ekipagets färdväg och tidpunkten för transporten. Hittills för hela länet har 27 sådana anmälningar inkommit, och det är långt under det totala antalet förväntade ekipage.

Kushtrim Hisenaj vid Alvestagymnasiet är klar med hur han ska skjutsas:

– Vi kommer att stå på ett studentflak, säger Kushtrim Hisenaj.

– För mig blir det en cabriolet, säger Emil Åhm.

Ingen av de båda har hört tals om att det krävs en anmälan till polisen för att transportera studenter på lastbilsfalk eller olika slags släp.

– Vi har inte hört om någon som ska rapportera in det, säger Kushtrim och Emil på Alvestagymnasiet.  

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".