1 av 2
Centern vill vara självständiga. Foto: Nils Petter Nilsson/Scanpix
2 av 2
Sören Gabrielsson. Foto: Centerpartiet
Tingsryd

C i Tingsryd går sin egen väg

Centerpartiet i Tingsryd går sin egen väg inför höstens val. Orsaken är konflikterna och splittringen inom den borgerliga alliansen i kommunen.

Centerpartiet hoppas nu få fler röster genom att driva sin politik utan att behöva kompromissa.

I fyra år har de borgliga partierna styrt Tingsryds kommun i en allians. Men det har gnisslat rejält i samarbetet kring flera stora frågor. Den kylda maten, så kallad cook and chill, är en av frågorna som splittrat.

Centerpartiet säger nej den kylda maten, och vill riva upp det redan fattade beslutet.

Även skolfrågan har splittrat borgerligheten.

– Vi har olika uppfattningar i flera stora frågor som vi vill framföra till väljarna, säger Sören Gabrielsson, centerpartiets förstanamn på kommunlistan inför valet.

I september förra året - ett år före valet alltså - deklarerade de fyra borgerliga partierna att man skulle fortsätta styra kommunen i en allians om man fick väljarnas förtroende. Men i dagsläget finns ingen gemensam valplattform. - Nej det har vi inte i dagsläget, säger Sören Gabrielsson.

Genom att gå ut med ett eget valprogram, där maten blir den viktigaste valfrågan, hoppas Sören Gabrielsson att Centerpartiet ska vinna fler väljare.

Han sticker inte heller under stol med att Centerpartiet kommer att använda matfrågan som påtryckning när man förhandlar med övriga partier:

– Efter valet får man se hur majoriteterna är, vi kommer att driva den här frågan i vår förhandling efter valet.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".