Uppvidinge

Besparingar på elevassistenter upprör

Det är flera reaktioner angående de planerade besparningar som kommer att ske på elevassistenter i Uppvidinge kommun.

En som reagerar starkt är psykologen Jan Stensson som ofta träffar och hjälper barn i Uppvidinge som behöver lite extra hjälp i skolan.

– Om de barnen inte får hjälp så påverkas hela klassen och naturligtvis också läraren, som kan bli frustrerad, trött och i värsta fall helt utarbetad.

Behöver mer pengar
Barn- och utbildningsnämnden i Uppvidinge kommun har begärt mer pengar i sin budget för 2011 för att klara alla skolans verksamheter.

Sammanlagt fattas 1,2 miljoner kronor enligt nämnden, vars ordförande Margareta Schlee också delar psykologen Jan Stenssons kritik och oro för de utsatta barnen.

– Det är bra om jag får stöd. Att det är fler som höjer sina röster och talar om att det här är viktigt. Vi har ju en god ekonomi i Uppvidinge.

Kan bli neddragningar
Får inte nämnden de pengar man begärt av kommunfullmäktige blir det  neddragningar på bland annat elevassistenter som jobbar med barn som behöver extra stöd i skolan. Jan Stensson träffar många av de barnen.

--  Många har väldigt mycket spänningar i kroppen och i själen och kan inte riktigt hålla ihop sig själva.  De behöver någon stödperson som hjälper till.

Margareta Schlee hoppas att kommunledningen ska tänka om och satsa mer pengar på skolverksamheten.

På frågan varför barn- och utbildningsnämnden inte fördelar om skolpengarna så att just barnen i behov av särskilt stöd drabbas svarar Margareta Schlee följande

– Vi har omprioriterat, men någon gång kommer man till vägs ände. Nu är vi i golvet och alternativet blir att börja lägga ner skolor, kulturskolan, gymnasiet eller fria verksamheter. 

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".