Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronobergs slottsruin utanför Växjö kommer inte att stängas. Foto: Ulf Myrestam/Sveriges Radio
Kronoberg

Slottsruinen kommer inte att stängas

Slottsruinen utanför Växjö riskerar inte att stängas. Det säger idag riksantikvarieämbetet efter att Smålands Museums Martin Hansson i våra nyheter igår sa att om inte underhållet förbättras så kan en stängning av ruinen för allmänheten bli aktuell.

Men så blir det inte enligt Anna-Klint Habbe på Riksantikvarieämbetet.

– Nej, jag ser inte en risk att ruinen stängs.

Det är riksantikvarieämbetet som äger Kronobergs slottsruin och som därmed ansvarar för dess underhåll. Magnus Hansson på Smålands museum sa i nyheterna igår att underhållet är eftersatt. Varför det är så förklarar Anna-Klint Habbe på Riksantikvarieämbetet.

Riksantikvarieämbetet förvaltar ju 160-tal fastigheter runt om i Sverige och vi måste naturligtvis prioritera förvaltningsinsatser på alla dessa platser.

Räcker pengarna till för att underhålla 160 fastigheter?
– Fastighetsförvaltning handlar alltid om prioriteringar men ja, vi får ju, det är ju en hård prioritering, men det är inte en omöjlig prioritering.

Stenar sitter lösa och riskerar snart att ramla ner över besökarna sa Martin Hansson igår. Dessutom är bron ut till borgen dålig och måste repareras, menar Martin Hansson. En lösning på det är på gång.

--När det gäller bron till ruinen så kommer den att åtgärdas men det har varit en fråga om att få tillgång till en bra entreprenör, men också att förlägga den reparationen på en tidpunkt som inte stör den publika verksamheten som Smålands museum bedriver på platsen.

Kommer det bli en reparation i höst?
--Ja, det är vår förhoppning och vår planering att det blir så.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".