Den misstänkta dubbelmördaren från Växjö anländer i en bil till rättegången i Kalmar. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Kalmar/Växjö

Mordmisstänkt planerade döda sin mamma

I dag inleddes rättegången mot den 34-åriga kvinna som är åtalad för dubbelmord på två män i Växjö. I förhör berättade hon att hon även hade planer på att döda sin mamma.

Det var den 6 april i år som de båda männen 41 och 70 år gamla hittades mördade i sina respektive hem och har orsakat ett stort mediapådrag både lokalt och riks.

Rättegången hålls i Kalmar tingsrätt eftersom det pågår en ombyggnad av Växjö tingsrätt.

Satte sig lugnt tillrätta
Många undrade inför rättegången hur 34-åringen skulle uppträda med tanke på att hon bröt ihop och inte klarade att närvara under häktningsförhandlingen tidigare i våras utan akut då fick föras till den rättspsykiatriska kliniken i Växjö. Men kvinnan satte sig lugnt tillrätta när åklagare  Anna-Karin von Schoultz började sin sakframställan i förmiddags.

På stora projektorskärmar i rättegångssalen visade åklagaren bland annat bilder på den mördade 41-åringen och spelade upp ljudfilen från när den döende 70-åringen larmade SOS, men utan synbar reaktion hos den mordåtalade kvinnan.

Åklagaren menade att kvinnan kände männen genom att 41-åringen och 34-åringen hade ett förhållande och att hon jobbat tillsammans med 70-åringen i ett arbetsmarknadsprojekt i mitten på 90-talet.

Avsikten var att döda
När försvaret fick frågan om hur 34-åringen ställde sig till mordanklagelserna blev svaret att 34-åringen fortfarande inte lämnat sin inställning till sin advokat.

Sedan blev det dags för den mordmisstänkta kvinnan att förhöras inför rätten. Tyst, lågmält och stundtals förvirrat börjar då 34-åringen berätta att hon knivhuggit de bägge männen och att avsikten var att döda dem.

Planer på att döda sin mamma
34-åringen uppgav även att hon hade planer på att mörda sin mor innan hon hann gripas av polis efter att hon dödat de bägge männen. På frågan varför hon mördade 41-åringen gav hon knapphändiga svar om att han var ond. Vad gäller 70-åringen svarade kvinnan att hon via telepati uppfattat att 70-åringen var farlig för allmänheten.

Tillslut får 34-åringen nog av frågorna från åklagaren, sluter sina ögon och vägrar svara på fler frågor. Efter en kort paus försöker 34-åringens advokat ställa frågor till kvinnan men utan att få några svar.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".