1 av 2
Socialtjänsten i Växjö kommun har lagt ner utredningen kring den 13-åriga flickan men fortsätter att följa ärendet. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio
2 av 2
Per Sandberg, förvaltningschef för arbete och välfärd i Växjö kommun. Foto: Växjö kommun
Adoptivflickan

Kommunen: "Hon har det bra just nu"

Den 13-åriga flicka som adopterades till Sverige och sedan skickades tillbaka till Gambia, har det bra där. Det konstaterar socialtjänsten, men samtidigt säger förvaltningschefen att det som hänt är fel.

– Det är klart att den situation som har uppstått inte är bra, självklart inte. Och vi önskar ju att alla adoptivföräldrar som vi ger medgivande till att adoptera ska fungera bra. Här gick det snett och den lösning som adoptivföräldrarna själva fann på är väl ingen lösning som vi tyckte var speciellt bra, säger Per Sandberg, förvaltningschef för arbete och välfärd i Växjö.

Men ni accepterar den utifrån situationen?

– Vi kan inte göra så mycket annat än vi gjort. Vi har inte accepterat att det är som det är. Vi kan bara konstatera att det är som det är och vi kommer att fortsätta bevaka ärendet, säger Per Sandberg.

Flickan Sara, som vi kallar henne, har snart bott i Gambia i ett år, lämnad där av sina svenska adoptivföräldrar. Hon bor hos sin biologiska pappa, som alltså lämnade bort henne för tre år sedan.

Socialtjänsten har utrett ärendet under lång tid och Per Sandberg säger att det är ett oerhört svårt ärende som inte blir lättare av att flickan finns i ett annat land och att rättsläget är väldigt oklart.

Nu säger han att flickan för stunden ska finnas hos sin biologiska pappa, men att kommunen alltså inte släpper ärendet.

– Det är klart att folk säkert höjer på ögonbrynen och säger att "hur har vi kunnat göra på det här sättet?". Jag har tagit del av utredningen och läst den och utifrån de förutsättningar som har funnits i det här ärendet kan jag inte säga annat än att det är ett helt korrekt beslut att fatta, i det här läget. Men, det är ju också så att vi följer detta, givetvis, säger Per Sandberg.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".