Det öppna kulturlandskapet är viktigt för många hotade arter, till exempel Uppvidinges speciella skyddsart slåttersandbiet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Tjockskalig målarmussla under länskommuns beskydd

Kommunerna har en mycket viktig roll för att bevara många hotade djur- och växtarter.

Därför har varje kommun i landet tilldelats en hotad art att skydda, som en symbol för arbetet med den biologiska mångfalden.

Kommunalråden har fått uppmaningen per vykort, och för kommunalrådet Arne Karlsson och Tingsryds kommun handlar det om att skydda den tjockskaliga målarmusslan.

– Jag tror att det är svårt för en enskild kommun att göra så mycket. Däremot tror jag att det är viktigt att kommuninvånarna för del av detta så att kunskapen sprids. Det kan bidra till att vi får bättre kännedom om var den här arten finns, det kan invånarna rapportera in någonstans.

Biologisk mångfald
Det är miljödepartementet, länsstyrelserna och naturvårdsverket som står bakom kampanjen som ska ses som en nationell kraftsamling för hotade arter under FN:s år för biologisk mångfald.

Och just kommunerna är mycket viktiga för arbetet med hotade arter. De kartlägger områden med höga naturvärden, står för skötselplaner och fysisk planering och kan därmed bidra till att bevara hotade arters livsmiljöer.

Kulturlandskapet viktigt
Uppvidinge kommun förväntas särskilt skydda slåttersandbiet, något som kommunalrådet Åke Carlson är tveksam till om det kan fungera.

– Jag tror inte vi kan göra så mycket på kort sikt. Vi har ju inte så mycket sand eller slåtter kvar, kulturlandskapet håller ju på att försvinna i Uppvidinge. Men i och med att det uppmärksammas får vi väl försöka att göra något. Väldigt många av de här arterna är ju beroende av ett öppet landskap.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Kronobergs län

Kommun                                           Art


Uppvidinge                           slåttersandbi


Lessebo                                       vityxne


Växjö                         igelkottstaggsvamp


Alvesta                                hårklomossa


Ljungby                              klockgentiana


Markaryd                                       lunglav


Tingsryd                tjockskalig målarmussla


Älmhult                                    svartoxe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".