Olaglig kameraövervakning avslöjade stölder

Ett av Kronobergs största företag, Nibe Industrier i Markaryd, har med hjälp av olagliga övervakningskameror avslöjat två anställda som tagit varor från företaget. De anställda har nu tvingats att lämna Nibe.

Företagets VD Gert-Erik Lindkvist tog tillsammans med övriga i företagsledningen beslutet att sätta upp övervakningskamerorna för drygt två veckor sedan, efter att material försvunnit från arbetsplatsen. De fackliga organisationerna informerades och godkände kamerorna.

- Stölder på företaget är som en cancersvulst som måste bekämpas, säger Gert-Erik Lindkvist.

Bara efter några dagar avslöjades två anställda som stal material från företaget. Personerna fick inte sparken, utan lämnade självmant företaget. Men enligt Lindkvist hade dom inget val.

- Har man gjort en sådan grej tar man sitt pick och pack och drar, säger VD:n.

Det krävs inget tillstånd för att sätta upp en kamera på ett företag, eftersom det inte handlar om en miljö som allmänheten har tillgång till.

Men enligt lagen om allmän kameraövervakning finns det däremot en så kallad upplysningsplikt, vilket innebär att företaget måste sätta upp skyltar som talar om att området kameraövervakas - något som Nibe inte har gjort.

- Ett företag får inte ha hemlig kameraövervakning, säger Bengt Jansson, byrådirektör på länsstyrelsen i Jönköping.

Den som bryter mot upplysningsplikten riskerar böter eller fängelse i upp till ett år. Men VD Gert-Erik Lindkvist kommer inte ta ner kamerorna.

- Vi gör vad som krävs för att stävja brott på vår arbetsplats. Har vi gjort fel får vi ta konsekvenserna, avslutar Lindkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".