Vaccinering mot Blåtunga i Köinge, Hörby. Foto:Tomas Brodin/Scanpix
Sverige

Sverige vill bli fri från Blåtunga

Nu ska 600 får- och nötdjursbesättningar undersökas av jordbruksverket. Orsaken är att man vill friförklara Sverige från smittan blåtunga.

Det var för två år sedan det första fallet av blåtunga konstaterades i Sverige. Blåtunga drabbar mest får och nötdjur och ger feber, utslag och sår, muskelskador och tungan sväller och blir blå - därav namnet.

Sedan smittan upptäcktes har Jordbruksverket försökt förhindra spridningen och förhoppningsvis utrota blåtunga i Sverige. Till exempel förra årets massiva vaccinationskampanj som gjordes i alla får- och nötdjursbesättningar med fler än tio djur.

Det man nu vill göra är att helt friförklara Sverige från smittan. Inga nya fall har hittats under 2009. Men för att restriktionsområdena ska få tas bort krävs att man har haft en sjukdomsfri period på två år, vilket nu jordbruksverket ska ta reda på.

600 icke vaccinerade besättningar ska undersökas under september och oktober i höst.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

#link=208688#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".