Eritrean association of the blind, ERNAB, tillsammans med SRF Kronoberg. Två organisationer för synskadade som har samarbetat i tio år.
Kronoberg

Synskadade i Eritrea kan inte längre få Kronobergs hjälp

Ett tio år långt samarbete mellan Synskadades Riksförbund, SRF, i Kronoberg och Eritreas motsvarande förbund tar nu slut.

Alldeles för tidigt, tycker Lise-Lott Naess på SRF Kronoberg.

– Det känns inte okej att avsluta det nu. Hon fortsätter med att förklara problemet med en liknelse.

– Har man hjälpt ett barn att växa så ska man låta det växa klart och vi känner att de inte växt klart än.

För tio år sedan fanns det ingen organisation alls för synskadade i Eritrea. Stöd från SRF i Kronoberg och pengar från från Handikapporganisationers Internationella Biståndsförening, SHIA, bidrog till att ERNAB, Eritras egna organisation för synskadade kunde byggas upp.

Lise-Lott Naess berättar hur de har hjälpt ERNAB den sista tiden.

– De sista två åren har vi byggt upp en kycklingfarm, som ERNAB äger och som fungerar som en inkomstkälla. En grund att stå på helt enkelt.

Men nu när organisationen fått lite kött på benen, verkar det som att samarbetet måste ta slut. Orsaken är att det inge längre finns något bidrag att söka från SHIA, som har finansierat den stora delen av projektet.

Dawit Fesahaye kommer från ERNAB i Eritrea och hälsar på i Växjö denna veckan.

- Vi behöver kunskap om hur en organisation fungerar, inte bara pengar. Exempelvis har vi lärt oss från SRF Kronoberg hur vi ska jobba mer med jämställdhet och få in fler kvinnor i organisaionen, berättar Dawit.

Samarbetet har skapat goda band synskadeförbunden emellan och de har inte gett upp hoppet om att fortsätta samarbeta menar Ermias Idris, från SRF Kronoberg.

– Vi har lärt oss mycket och kanske kan vi kan vi göra mer, trots de begränsade resurser som vi i framtiden kommer att ha.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".