Viktigare att söka hjälp än anmäla övergrepp, säger professor.

Varannan kvinna har utsatts för någon form av fysiskt eller psykiskt våld. Det framgår av en undersökning som under måndagen presenterades i Växjö av Barbro Wijma, professor i medicinsk kvinnorforskning vid Linköpings universitet.

Men väldigt få kvinnor väljer att anmäla övergreppet och enligt Barbro Wijma fungerar det svenska rättsväsendet så dåligt att det är viktigare att få kvinnor att söka hjälp än att gå till polisen.

- Att gå till polisen leder ofta ingenstans. Kvinnor blir ofta misstrodda och dessutom finns sällan tillräckligt med bevis för att fälla gärningsmannen, säger hon.

I andra länder har man enligt Barbro Wijma börjat tillämpa något som kallas repparativ rättvisa. Det innebär att man lägger mer fokus på offret än på gärningsmannen och det systemet borde vi ta efter i Sverige anser hon.

- I det systemet är det primära inte att få fler kvinnor att anmäla brott, utan att få dem att söka hjälp så att de kan bearbeta det de utsatts för. Istället för att fylla fängelserna lägger man pengar på att få kvinnorna på benen igen, säger hon.

345 kvinnor i Kronobergs län anmälde under förra året att dom utsatts för misshandel. Det här är en ökning med 14 % jämfört med 2002. 33 kvinnor anmälde våldtäkt och grov våldtäkt och det är en ökning med 43 %. De flesta misshandlar, våldtäkter och psykiska kränkningar sker i hemmen. Till exempel har bara 11 av sammanlagt 70 anmälda våldtäkter eller försök till våldtäkt i Kronobergs län dom senast tre åren inträffat utomhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista