Facket vid Componenta stämmer företaget inför EG-domstolen

Metallklubben på Componeta i Alvesta stämmer nu företaget och den finska kommunen Karkkila inför EG-domstolen. Facket misstänker att Componenta och Karkilla brutit mot EU:s konkurrensregler i samband med en fastighetsaffär.

- Vi menar att alla affärer som förs måste tåla dagens ljus. Ideligen har vi sökt svar men vi har inte fått några. Därför misstänker vi att det inte står rätt till, säger Kent Tingsund, styrelseledamot i metallklubben.
Det var i höstas som dråpslaget kom mot Componentas verksamhet i Alvesta. All produktion ska flyttas till Karkkila i Finland och 127 personer förlorar jobbet.
Men sedan dess har facket ifrågasatt flytten och nu menar man att Componenta och Karkkila kommun brutit mot EU:s konkurrensregler.
Facket misstänker att flytten av verksamheten ska ha skötts ekonomiskt genom en fastighetsaffär mellan kommunen och företaget.
Men det finns inga konkreta bevis som styrker den anmälan som facket nu gör.
- Eftersom att de inte vill svara på våra frågor så tror vi att de har något att dölja, säger Kent Tingsund.

Större delen av processen bygger på arbete från den lokala metallklubben på Componenta. Riksförbundet är inte inblandat i anmälan till EG-domstolen. När det gäller tjänstemännens fackförbund så har SIF sagt att man inte vill driva frågan.

Componentas koncernchef Heikki Lehtonen avvisar kritiken. Han säger till Sveriges Radio Kronoberg att fastighetsaffären varit planerad under en längre tid och att det för båda parter var lämpligt att genomföra den just nu. Han säger också att den främsta orsaken till flytten är att den finländska lagstiftningen vid anställning är mer flexibel och förmånlig för företaget än vad den svenska är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".